* informacje obowiązkowe
** gdy chcesz, by Twoja strona pojawiła się na naszym portalu
Jednym z najważniejszych kulinarnych dziedzictw Górnego Śląska, które od lat zachwyca wiele osób swoim smakiem, jest zdecydowanie ciasto drożdżowe określane jako kołocz. Ten tradycyjny wypiek najczęściej występuje z dodatkiem masy makowej, serowej lub jabłkowej, w zależności od preferencji. Co jednak istotne, jako że jest to przysmak z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, aby nazywać gotowy wyrób kołaczem, należy go przygotować według narzuconych wytycznych, w celu zachowania autentyczności produktu, np. poprzez dodatek kruszonki lub stworzenie odpowiednich warstw.
Tradycyjny kołocz coraz częściej gości na stołach w polskich domach, za sprawą promocji tegoż wypieku, jaką zajmuje się Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego, a także ze względu na różnorodność dostępnych smaków ciasta, wśród których najbardziej charakterystyczne są wersje z serem, z jabłkami oraz z makiem. Tego rodzaju produkty tworzone przez doświadczonych cukierników, bazują na znanym od kilkuset lat przepisie, ponieważ jest to ciasto regionalne, wręcz symboliczne dla kultury Śląska i jego mieszkańców. Dawniej jedzono go głównie w trakcie wesel i innych, ważnych uroczystości.
Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | telefon: +48 500367730 | kolocz.info | kontakt@kolocz.info
współrzędne do gps 50.6612369, 17.6405471
Poniedziałek | 08:00-15:00 |
Wtorek | 08:00-15:00 |
Środa | 08:00-15:00 |
Czwartek | 08:00-15:00 |
Piątek | 08:00-15:00 |
Sobota | Zamknięte |
Niedziela | Zamknięte |