Popularne warianty kołacza

Jednym z najważniejszych kulinarnych dziedzictw Górnego Śląska, które od lat zachwyca wiele osób swoim smakiem, jest zdecydowanie ciasto drożdżowe określane jako kołocz. Ten tradycyjny wypiek najczęściej występuje z dodatkiem masy makowej, serowej lub jabłkowej, w zależności od preferencji. Co jednak istotne, jako że jest to przysmak z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, aby nazywać gotowy wyrób kołaczem, należy go przygotować według narzuconych wytycznych, w celu zachowania autentyczności produktu, np. poprzez dodatek kruszonki lub stworzenie odpowiednich warstw.

Ciasto z serem, z jabłkiem lub z makiem

Tradycyjny kołocz coraz częściej gości na stołach w polskich domach, za sprawą promocji tegoż wypieku, jaką zajmuje się Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego, a także ze względu na różnorodność dostępnych smaków ciasta, wśród których najbardziej charakterystyczne są wersje z serem, z jabłkami oraz z makiem. Tego rodzaju produkty tworzone przez doświadczonych cukierników, bazują na znanym od kilkuset lat przepisie, ponieważ jest to ciasto regionalne, wręcz symboliczne dla kultury Śląska i jego mieszkańców. Dawniej jedzono go głównie w trakcie wesel i innych, ważnych uroczystości.

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | telefon: +48 500367730 | kolocz.info | kontakt@kolocz.info

Oferta: Kontakt z firmą

Mapa z dojazdem:

współrzędne do gps 50.6612369, 17.6405471

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00-15:00
Wtorek08:00-15:00
Środa08:00-15:00
Czwartek08:00-15:00
Piątek08:00-15:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Powiązane wpisy z tej kategorii:

Gastro Bar Service

Odwiedź

JUTAR sp.j.

WWW